Tre borlängeföretag i projektet:

Behovet var uppenbart
Sven Olsson, E m Eriksson Plåt AB, Bengt Fredriksson, Dala Plåtteknik AB och Mats Eriksson, ME Plåtkonstruktioner AB är tre företagare i Borlänge som ha mycket bestämda uppfattningar om Nätverk Tunnplåt.
Tre företag i framgångsrik samverkan. - Vår bedömning av projekt Nätverk Tunnplåt är att vi haft förmånen att vara med och dra igång något för vår bransch mycket positivt, framhåller de tre företagarna i Borlänge, från vänster Sven Olsson, E m Eriksson Plåt AB, Bengt Fredriksson, Dala Plåtteknik AB och Mats Eriksson, ME Plåtkonstruktioner AB.
De företräder tre plåtbearbetande verksamheter som ganska snart upptäckte fördelarna med samverkan när projektet startade hösten 1998. När tillfälle ges samverkar de tre i flera avseenden, och utan att tumma på konkurrensgränserna. Det talas numera gärna om team i sammanhanget Nätverk Tunnplåt.
- Enda "felet" med projektet är väl ett organiserat samarbete efter denna modell borde ha kommit till stånd långt tidigare, säger Mats Eriksson. Behovet av samverkan mellan likasinnade har varit uppenbart sedan långt tillbaka, men ingen har omsatt önskemålen i praktisk handling, säger Mats Eriksson. Kanske har samverkan tvingats fram så småningom, genom projektet kom vi igång så mycket snabbare.
- Det känns som vi fått förmånen att vara med och starta något riktigt bra, kommenterar Bengt Fredriksson. 
Av gammal hävd fanns en tröskel att kliva över, men när vi väl kom igång visade det säg att den inte var så hög.
- Väsentligt är att kunna lita på varandra, understryker Sven Olsson. Det gör man kanske inte förrän man lärt känna varandra mer ingående. Vilket vi gjort på ett föredömligt sätt och därmed lagt grunden till samverkan.
Samverkan de tre företagen emellan yttrar sig framförallt att man hjälper varandra med jobb vid toppbeläggningar, samt kompletterar varandra med specialmaskiner som inte den andre har. Det sistnämnda innebär bland annat att någon av de tre kan åta sig uppdrag som vederbörande ensam inte skulle klara.
(Forts. från sidan 1)
...Prototypen gjord i Rågåker
En idé om att frakta långtradare på järnväg efter samma modell som färjefrakt över vida vatten, höghållfast plåt från SSAB Tunnplåt och SSAB Oxelösund, Bergkvists Svets & Mek med nätverk, samt IUC AB i Dalarna har möjliggjort projekt Flexiwaggon.
Uppfinnaren heter Jan Eriksson, Östersund. Hos Bergkvists fabrik i Rågåker på Tunaslätten har han förverkligat sitt patent fram till prototypstadiet. Den 16 maj 2000 demonstrerades den för transportfolk från hela landet i samband med ett stort seminarium på tema "Väg och Järnväg i samverkan".
Intresset för långtradarfrakt på räls är stort, inte minst från Mellaneuropa. Tacka för det, när man vet att samhällets miljökostnad av lastbilstrafik på väg är 127 kronor/mil, mot 13 kronor/mil med lastbilsfrakt på järnväg, enligt en officiell utredningar. Då har man inte ens räknat med olyckorna efter vägarna, som rimligen bör minska om lastbilarna tar tåget i stället.
Flexiwaggon är ett storskaligt projekt, inte bara i fråga om kostnader. Vagnen är 28 ton tung. Den är byggd lika i båda ändar, som en färja, för enklare på- och avkörning. Vid dessa moment "vrids" vagnen från underredet, vilket är den genialiska lösningen för enkel på- och avkörning på 10-12 minuter. Framtida pris för en Flexiwaggon beräknas till cirka 1,4 miljoner kronor, men än återstår mycket innan det kan bli fråga om kommersiellt bruk.

Projektet drivs av Industriellt Utvecklingscentrum AB i Dalarna. Nätverk Tunnplåt med Bergkvist Svets & Mek i spetsen utgör den erforderliga produktionsresursen.

Många parter i samverkan. Uppfinnare Jan Eriksson till vänster och Jan-Olov Bergkvist, VD för Bergkvist Svets & Mek har ingått i teamet bakom prototypen av Flexiwaggon. SSAB Tunnplåt, IUC, Nätverk Tunnplåt, länsstyrelse, länsarbetsnämnd, EU Mål 2 är andra parter som samverkat i projektet. Ett klipp för blå bandet och projektet. Dalarnas länsråd Inger Eriksson klippte bandet och släppte fram långtradaren för första demonstration av Flexiwaggon.
 

 Sida 1  Sida 2  Sida 3  Sida 4